Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ο αυχένας τραυματίζεται από μια απότομη κίνηση επιτάχυνσης – επιβράδυνσης όπως αυτή που κάνει ένα μαστίγιο. Ο τραυματισμός αυτός συμβαίνει συνήθως σε τροχαία ατυχήματα ύστερα από αιφνίδια υπερέκταση του αυχένα αρχικά και στη συνέχεια κάμψη του αυχένα του επιβάτη ενός σταματημένου αυτοκινήτου το οποίο συγκρούεται από πίσω από ένα άλλο αυτοκίνητο. Αντίστοιχοι τραυματισμοί και ανάλογες κινήσεις του αυχένα συμβαίνουν σε συγκρούσεις πλαϊνές ή μετωπικές. Επίσης μπορεί να προκληθεί και από τραυματισμό σε αθλήματα ή σωματική κακομεταχείριση. Ως αποτέλεσμα αυτού του είδους τραυματισμού θα είναι η βλάβη των μαλακών η και των οστικών δομών της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και ανάλογα το πόσο σοβαρός είναι ο τραυματισμός διαμορφώνεται αντίστοιχα και η συμπτωματολογία του ασθενή.
Αίτια
Συμπτώματα
- Πόνος στον αυχένα ο οποίος μπορεί να ακτινοβολεί στον ώμο ή/και μέχρι τα δάκτυλα. Η αυχεναλγία επιδεινώνεται με τις κινήσεις του αυχένα ή και την λάθος στάση.
- Δυσκαμψία αυχένα με απώλειες κίνησης
- Πονοκέφαλοι
- Ζαλάδες
Πέραν τούτου, αρκετά συχνά συνυπάρχει:
- Ραχιαλγία
- Νευρολογικά σημεία και συμπτώματα όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, απώλεια αντανακλαστικών, αδυναμία.
- Οσφυαλγία
- Ναυτία
- Εμβοές
- Διαταραχές ύπνου
Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν:
- Αδυναμία συγκέντρωσης
- Απώλεια ισορροπίας
- Διαταραχές όρασης και ακοής
- Πόνος στις κροταφογναθικές αρθρώσεις
Διάγνωση
Η μηχανική διάγνωση μέσω της ενδελεχούς λήψης του ιστορικού και της λεπτομερούς φυσικής εξέτασης Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας (ΜΔΘ) θα καθορίσει αν η αυχεναλγία είναι τραυματικής αιτιολογίας ή λόγω άλλων παραγόντων.
Θεραπεία
Τις περισσότερες φορές, παρατηρούνται βελτιώσεις στα συμπτώματα του ατόμου από την πρώτη κιόλας συνεδρία η οποία μπορεί να ακολουθεί μετά την επούλωση του τραυματισμού. Ο κλινικός θα προσδιορίσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων, βασισμένο στις ανάγκες της παθολογίας και τις ικανότητες του ασθενούς. Οι θεραπευτικές ασκήσεις ΜΔΘ συνιστούν συγκεκριμένες, εύκολες και στοχευμένες ασκήσεις με δεδομένη συχνότητα και αριθμό επαναλήψεων μέσα στην ημέρα, ώστε με ελάχιστο χρόνο (2 λεπτά τη φορά), ο ασθενής να βελτιώνει διαρκώς και σταθερά, την κλινική του εικόνα. Ομοίως οι οδηγίες θα περιλαμβάνουν σαφείς πληροφορίες για αποφυγή εξατομικευμένων προδιαθεσικών ή προκλητικών παραγόντων. Η διόρθωση και υιοθέτηση σωστής καθιστής στάσης είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση και στοιχείο εκπαίδευσης του ασθενή για αυτοθεραπεία.