Το στροφικό πέταλο χαρακτηρίζεται ως ένας δυναμικός σταθεροποιητής της άρθρωσης του ώμου. Πρόκειται για μια ομάδα τεσσάρων μυών και τενόντων οι οποίοι συνδέουν την ωμοπλάτη με το βραχιόνιο οστό. Εκτός από σταθερότητα προσδίδει και την δυνατότητα στροφής του ώμου. Η τενοντοπάθεια και η ρήξη στροφικού πετάλου είναι από τα πιο συχνά αίτια της ωμαλγίας . Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που εμπλέκουν τα άνω άκρα σε επαναλαμβανόμενες φορτίσεις/κινήσεις πάνω από το επίπεδο του ώμου. Ορισμένα παραδείγματα είναι οι ζωγράφοι, τεννίστες, μπασκετμπολίστες, κ.α. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν τενοντοπάθεια ή και ρήξη του στροφικού πετάλου, παρόλα αυτά φαίνεται να επηρεάζει συχνότερα το γυναικείο φύλο.
Αίτια
- Σε επαναλαμβανόμενες ή στατικές φορτίσεις ή επιβαρύνσεις που προκύπτουν στην καθημερινότητα λόγω της φύσεως της εργασίας, του αθλήματος ή της απασχόλησης.
- Σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις του άνω άκρου σε επίπεδο άνωθεν της κεφαλής
- Στο Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής όπου οι τένοντες προσκρούουν μαζί με τον υπακρωμιακό ορογόνο θύλακο στο οστό του ακρώμιου προκαλώντας εκφυλιστικές αλλοιώσεις.
- Σε παλαιότερο επεισόδιο τενοντοπάθειας όπου δεν αντιμετωπίστηκε σωστά.
Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την πάθηση είναι η ηλικία>40 ετών, συγκεκριμένα αθλήματα (π.χ. βόλεϊ, τένις, σφαιροβολία), φύση της εργασίας και η κληρονομικότητα.
Συμπτώματα
Διάγνωση
Διάγνωση
Στην διάγνωση της ωμαλγίας ο απεικονιστικός έλεγχος συνήθως δεν απαιτείται (πέρα από τραυματικές καταστάσεις) και τίθεται κυρίως με την κλινική εξέταση. Συχνά προκύπτει η ανάγκη να διαφοροδιαγνωστεί η πραγματική αιτία των συμπτωμάτων και να διαχωριστεί αυτή καθεαυτή η παθολογία του ώμου από μία παθολογία της σπονδυλικής στήλης που παρουσιάζει πολύ συχνά αντίστοιχη συμπτωματολογία/σημειολογία με την βλάβη του πετάλου ρων στροφέων.